Menu Close

Interested students

Uplatnenie matematika

Matematika – to nie sú len počty. Matematika nás učí logicky a analyticky myslieť, čo je nutným predpokladom na úspešné modelovanie a hľadanie efektívnych riešení v situáciách z reálneho sveta. Vďaka tomu sú matematici žiadaní aj v oblastiach, ktoré na prvý pohľad s matematikou nemusia mať veľa spoločné.

O tom, ako našim absolventom pomohlo štúdium u nás uplatniť sa, sa dočítate tu.

Data Science​

Bez matematiky by umelá inteligencia neexistovala. Spoznajte algoritmy využívané v deep learningu a machine learningu a naučte sa pracovať s veľkými dátami.

Učiteľstvo​

Staňte sa učiteľom, akého ste vždy chceli mať. Objavte, ako funguje tento svet, inšpirujte a prispejte k lepšej budúcnosti.

IT sektor

Každý IT tím potrebuje svojho matematika. Naučíme vás vytiahnuť podstatné atribúty úlohy a filtrovať nepodstatné.

Poisťovníctvo

Naučte sa porozumieť budúcnosti pomocou štatistiky. Ukážeme vám, ako odhadnúť poistné udalosti a určovať riziko.

Kreatívny priemysel

Nauč sa analyzovať dáta z akejkoľvek oblasti, na základe ktorých prinesieš firme optimálnejšie riešenia problémov.

Veda

Prepojte matematiku s ostatnými vedami a aplikujte matematické algoritmy. Vytvárajte s chemikmi nové materiály pre nanoliečivá alebo analyzujte kostry dinosaurov s paleontológmi.

Bankovníctvo​

Pochopte riziká, ktoré so sebou investovanie prináša. Využite štatistiku v reálnom svete a spoznajte riziká, ktorým čelia banky a firmy.

Medicína

Aj matematika zachraňuje životy. Efektívnejšie nájdite vhodného darcu obličiek a využite fraktály na odhalenie zhubných nádorov. 

Prečo študovať u nás?

Vo vzdelávaní budúcich matematikov na Slovensku máme vďaka dlhoročným skúsenostiam stabilné miesto. Naši absolventi sú žiadaní zamestnávateľmi, ktorí oceňujú pokročilé logické a analytické myslenie či schopnosť riešiť komplexné situácie vďaka matematizácii problému. K profilu absolventa pridajte moderné priestory a vedeckou komunitou uznaných vyučujúcich, ochotných odovzdať svoje skúsenosti študentom.

O tom, ako to u nás vyzerá sa môžete najľahšie presvedčiť tak, že ku nám zavítate na deň otvorených dverí. Stretnúť sa však s nami môžete aj na iných akciách, ktoré organizujeme.

01

Univerzálnosť

Matematika je univerzálny jazyk, ktorý nikdy neprestane byť „in“. Je prostriedkom na riešenie problémov v informatike, ekonómii, medicíne či iných odvetviach. Naučte sa raz a nadobudnuté poznatky môžete aplikovať opakovane.

02

Odbornosť

U nás získate poznatky od odborníkov, ktorí sa venujú zaujímavým otázkam od čisto teoretických až po praktické. Počas štúdia môžete skúmať metódy na rozpoznávanie rakovinotvorných buniek, identifikáciu nebezpečných hackerských útokov, ale aj ďalšie.‎

03

Aplikovateľnosť

Matematika je v pozadí mnohých reálnych situácií. My vám ukážeme ako ich modelovať, ako hľadať optimálne riešenia problémov a stať sa žiadaným na trhu práce. Dáme vám základy štatistiky, ekonómie, logiky a programovania.

04

Uplatniteľnosť

Budete schopní použiť získané poznatky v rôznych odvetviach. Už počas štúdia budete môcť pracovať na rôznych projektoch zadaných firmami, s ktorými spolupracujeme. Naučíte sa učiť seba, ale aj iných. Absolventov matematiky je dlhodobo málo, z čoho vyplýva nižšia konkurencia a vyššie platové ohodnotenie.‎

05

Študentský život

Košice sú mesto mladých ľudí, v ktorom to žije! Príležitostí na sebarealizáciu a možností uplatnenia je tu naozaj veľa. Popri tom sa nebudete nudiť ani na akciách, ktoré organizuje naša univerzita, fakulta, či starší študenti.

Bakalárske štúdium

Bakalárske štúdium u nás trvá spravidla tri roky. Vďaka kreditovému systému (na základe štandardu Európskej únie ECTS) si študent môže prispôsobiť svoj študijný plán a tempo štúdia vlastným potrebám. Na bakalárskom stupni ponúkame viacero študijných programov, po ktorých skončení je absolvent schopný rovno sa zamestnať, no predpokladá sa jeho pokračovanie na druhom, magisterskom, stupni. 

Matematika

Študijný program Matematika ponúka univerzálny základ modelovania reálnych situácií, hľadania optimálnych riešení rôznorodých problémov, či práce s dátami. 

Ekonomická
a finančná matematika

Tento študijný program je určený pre každého, kto chce hlbšie poznať pozadie matematického modelovania (nie len) ekonomických procesov.  

Analýza dát
a umelá inteligencia

Dátový analytik bola v roku 2020 podľa World Economic Forum najžiadanejšia pracovná pozícia. Na tomto šudijnom programe, kde sa matematika spája s informatikou, vám dáme vynikajúci základ sa jedným z nich stať.

Matematika
v kombinácii

Ak si neviete vybrať z dvojice obľúbených predmetov, alebo sa v budúcnosti vidíte ako učiteľ, môžete študovať dva predmety naraz. Ponúkame štúdium v kombinácii s biológiou, britskými a americkými štúdiami, fyzikou, geografiou, chémiou, informatikou, psychológiou a slovenským jazykom a literatúrou.

Magisterské štúdium

Štandardná dĺžka magisterského štúdia je u nás 2 roky. Študijné programy na magisterskom stupni ponúkajú vyššiu odbornosť, špecializáciu a prípravu pre prax.

Manažérska
matematika

Tento študijný program využíva poznatky získané na bakalárskom stupni a prehlbuje ich. Absolventi majú schopnosť aplikovať matematické postupy v oblasti manažmentu a riadenia zložitých systémov.

Ekonomická
a finančná matematika

Absolventi tohto študijného programu dokážu samostatne vytvárať matematické modely ako podklady pre ekonomické a finančné rozhodovanie, vyhodnocovať rôzne scenáre budúceho vývoja a kvantitatívne predpovedať možné dôsledky.

Analýza dát
a umelá inteligencia

Absolventi tohto študijného programu majú hlboké vedomosti z kľúčových oblastí analýzy dát a umelej inteligencie, akými sú napríklad strojové učenie, neurónové siete, tvorba predikcií, dizajn inteligentných algoritmov, náhodné procesy, či teória systémov.

Učiteštvo
akademických
predmetov

Štúdium kombinácie predmetov je na magisterskom stupni zamerané na prípravu budúcich učiteľov 2. stupňa základných škôl a stredných škôl. Aj preto sú súčasťou štúdia psychologické a pedagogické predmety či prax na základných a stredných školách.

Doktorandské štúdium

Ústav matematiky ponúka aj tri doktorandské programy – Aplikovanú matematiku, Diskrétnu matematiku a Teóriu vyučovania matematiky. Vo všetkých troch študijných programoch ponúkame možnosť dennej a externej formy štúdia. Predpokladom je úspešné ukončenie vysokoškolského vzdelania druhého stupňa v danom alebo príbuznom odbore u nás či na inej univerzite alebo vysokej škole.

Na rozdiel od bakalárskeho a magisterského stupňa sa uchádzač hlási na konkrétnu tému dizertačnej práce a preto je súčasťou prihlášky na doktorandské štúdium aj rámcový projekt k téme dizertačnej práce (ktorý je odporúčané vypracovať po konzultácii s potenciálnym školiteľom). Záujemcom je preto odporúčané kontaktovať potenciálneho školiteľa, prípadne garanta študijného programu vopred. Užitočné informácie aj s témami dizertačných prác na budúci akademický rok nájdete tu. 

Aplikovaná
matematika

Absolventi tohto programu ovládajú vedecké metódy teoretického matematického výskumu a metódy ich aplikácií v iných odboroch. Sú schopní samostatne aj v interdisciplinárnom kolektíve navrhovať, analyzovať a overovať matematické modely vo vybranej prírodovednej, inžinierskej, alebo spoločenskovednej disciplíne.

 

Diskrétna
matematika

Absolventi Diskrétnej matematiky sú schopní objavovať hlboké zákonitosti diskrétnych štruktúr, navrhovať a riešiť za pomoci výpočtovej techniky diskrétne matematické modely úloh z rôznych vedných oblastí. Sú tiež schopní udržiavať kontakt s posledným vývojom vo svojej disciplíne a pokračovať vo vlastnom profesionálnom napredovaní.

Teória vyučovania
matematiky

Absolventi sú oboznámení so zásadami vedeckého formulovania problémov, testovaním hypotéz, analýzou a prezentáciou výsledkov svojej práce na domácich aj medzinárodných konferenciách a ich aplikáciou v pedagogickej praxi. Sú schopní navrhovať riešenia rôznych pedagogických problémov vyskytujúcich sa v školskej praxi a využívať moderné digitálne technológie v súlade s DigCompEdu. 

Termíny podávania prihlášok

Ste od nás už iba na dva kroky. Vykročte správnou nohou a podajte si prihlášku k nám. Pre viac informácií ako podať prihlášku pozrite tu.

Bakalárske
štúdium

31.03.2024

Magisterské
štúdium

31.05.2024

Doktorandské
štúdium

31.05.2024